Vælg den rigtige sadel til din hest

Hver dag står eksisterende og nye hesteejere overfor købet af en ny sadel. Mange ser det som en stor udfordring, og da der samtidig er mange meninger om emnet, giver det ofte forvirringer og frustrationer på området. 

Jeg kender det selv fra dengang, jeg ikke vidste nok om, hvad jeg skulle gå efter. Men mine mange år med at sælge rideudstyr i Teigar, sparring med sadelmagere og en nysgerrig interesse for sadler og tilpasning har heldigvis givet mig langt mere erfaring i dag, og jeg holder meget af at hjælpe mine kunder med at vælge den rigtige løsning.

Der kan være mange spørgsmål ved køb af ny sadel: 
 

- Skal sadlen være med udskifteligt kopfjern?
- Hvilken type bom skal jeg gå efter?
- Skal sadlen være stoppet med uld eller latex?
- Hvor bredt skal sadelkammeret være?

Der findes i dag mange forskellige typer sadler, og det er ret vigtigt at få kyndig hjælp, når du står overfor købet af en ny sadel.

Udskifteligt kopfjern er i dag meget populært, og det kan også være meget smart i mange henseender, da du ikke behøver at besøge sadelmageren for at ændre bomvidden, fordi du selv kan klare det. Dog glemmer mange, at det udskiftelige kopfjern kun ændrer bomvidden fortil på sadlen. Hvis du har en hest som har ændret sig markant og fået flere muskler, kan en ændring af kopfjern nogle gange ikke være nok. Hvis din sadel har skrå sadelpuder, og din hest har fået en markant bredere ryg, vil panelerne ofte kun hvile på det yderste punkt, og det giver en belastning, som ikke er god for hesten. Se figur 1 & 2.

Bommen har også forskellige udformninger. Hvis hesten har en meget lige ryg, skal bommen ikke have svaj, da den så vil komme til at vippe. Hvis hesten har en ryg med svaj, skal bommen ikke være for lige, da den så vil danne bro (luft) på midten, da bommen kun hviler fortil og bagtil.

Mht. til sadelstopning er det ikke alle sadler, der kan tilpasses løbende. Sadler med latex kan ikke justeres, og skal derfor passe hesten 100% ved udgangspunktet. Sadler med uld kan omstoppes, og kan derfor løbende ændres, hvis din hest skifter form.

Den islandske hest er ikke bygget anderledes end andre heste (dog med undtagelsen af araberen, som kun har 5 lændehvirvler og 17 par ribben). En islandsk hest har 6 lændehvirvler og 18 par ribben. Sadlen skal placeres bag skulderen, så den er fri af skulderbladet og ikke længere bagud end det 18. ribben. De islandske heste har ofte meget korte rygge og det giver en udfordring i at finde en sadel der kort nok, men som rytteren også sidder godt i. Se figur 3.

Kammerets bredde kommer an på hestens form. Har din hest en bred ryg, kræver den også et bredt kammer. Har din hest en smal ryg, skal den også have et smallere kammer. Konsekvensen af et for bredt kammer på en for smal ryg, er at bommen vil ramme hestens ryg, når rytteren sætter sig i sadlen, hvilket skaber et for stort tryk på ryggen. Hestens rygsøjle skal gå fri af sadelpuderne, så bommen holdes oppe og den derved ikke giver tryk. 

Ovenstående er et lille uddrag af sadlens opbygning, og jeg håber, det kan hjælpe jer lidt på vej. 
I er altid velkomne til at kontakte mig for hjælp til at finde den rigtige sadel på tlf. 61667400.