Vælg den rigtige gjord til din hest

Der findes et hav af forskellige typer gjorde til heste, men hvilken gjord er mon bedst til lige præcis din hest, og hvordan bruger du den korrekt?

Min egen vallak, Gustur, er en tæt, lille vallak med et ben i hvert hjørne, meget kort sadelleje (ca. 39 cm.) og med et gjordleje, der hælder en anelse fremad (især når han har lidt for meget på sidebenene). Hvilken gjord fungerer bedst til sådan en type hest? Se Gustur på figur 1.

Mattes har lavet et meget fint skema, som viser, hvilke gjorde der passer bedst til hvilke typer heste. Skemaet giver et godt overblik over de forskellige udformninger. Se figur 2.

- Den anatomiske sadelgjord er god til heste med et veldefineret gjordleje. Gjorden er indskåret, så der er god plads til albuen.

- Den asymmetriske sadelgjord er god til heste, hvor gjordlejet er tættere på albuen, og gjorden har tilbøjelighed til at glide frem. Gjorden er skåret ekstra ind i fronten for at give plads til albuen.

- Cresent sadelgjorden (buet, anatomisk gjord) er god til heste med korte rygge, brede ribben og/eller smal bringe. Denne type gjord giver plads til bugen på brystkassen og maven og forhindrer gjorden i at glide frem til albuen.

- Den atletiske sadelgjord er god til heste med en kileformet bygning. Den specielle udformning af gjorden afholder den fra at glide bagud.

Gustur går til daglig med en buet anatomisk gjord (cresent gjorden). Den bevæger han sig rigtig godt med, fordi den tilgodeser hans korte ryg og bredde ribben. Gjorden bliver liggende, hvor den skal og giver også plads til albuen. Link til denne type gjord: https://teigar.dk/shop/380-tilbud/3222-horseguard-anatomisk-dressurgjord/

Hvor lang skal gjorden være?
Længden på gjorden er meget vigtig. Sørg altid for, at gjordens spænder er langt over bevægelsesområdet for hestens albue. Hesten kan ikke bruge sig korrekt, hvis spænderne går imod albuen. Husk at spænde begge sider af gjorden lige meget. Se figur 3.

Gjordens placering
Placeringen af gjorden har også betydning for hestens komfort. De første ti ribben hæfter på brystbenet, hvilket sikrer, at hesten mærker presset fra gjorden mindre. Hvis du placerer gjorden for langt tilbage ved de sidste otte ribben, kan hesten føle tryk og ubehag fra gjorden, da de bagerste ribben ikke hæfter på brystbenet.

Aflastningsgjord
De sidste par år er betegnelsen ”aflastningsgjord” blevet meget populær, og der er kommet mange forskellige modeller på markedet. En aflastningsgjord er betegnelsen for en ekstra bred gjord, som er lavet til at fordele trykket på brystbenet. Islandske heste med et veldefineret gjordleje kan sagtens gå med denne type gjord, da der her er god plads. Har din islandske hest derimod en meget kort ryg, skal du være opmærksom på, at gjorden ikke kommer for tæt på albuen. 

Elastik kontra ikke elastik
En del gjorde fås med elastik, hvilket jeg helt klart foretrækker. Når gjorden har elastik, kan den under hestens bevægelse give sig en smule, hvilket forebygger et for kraftigt pres på brystbenet. Det er vigtigt, at gjorden har god kraftig elastik og gerne i begge sider, så presset bliver jævnt fordelt.

Ovenstående er en kort gennemgang af gjordens opbygning, og jeg håber, det kan hjælpe jer lidt på vej med jeres valg. I er altid velkomne til at kontakte mig for hjælp til at finde den rigtige gjord på tlf. 61 66 74 00 eller I kan sende mig en mail på info@teigar.dk